Myj dokładnie ręce wodą z mydłem bezpośrednio przed przygotowywaniem jedzenia i natychmiast po kontakcie z surowym mięsem.
Zawsze płucz świeże warzywa i owoce.
Myj deskę do krajania i noże używane do surowego mięsa, zanim użyjesz je do innych produktów spożywczych.
Całkowicie odmrażaj mrożony drób przed gotowaniem. Jeśli to możliwe, odmrażaj go w lodówce, gdzie chłód zapobiegnie rozmnażaniu się bakterii.
Zawsze podawaj drób dobrze ugotowany.
Nie kładź mięsa (również drobiu) i ryb na tym samym talerzu, na którym leżały przed ugotowaniem.
Przykrywaj jedzenie, aby zabezpieczyć je przed karaluchami, prusakami i muchami.
Zachowuj ostrożność, wybierając jedzenie w barach sałatkowych, bufetach, stołówkach, itp.
Przechowuj resztki potraw w lodówce, a jedzenie z pikniku w torbach-chłodziarkach, przy czym surowe i gotowane jedzenie przechowuj osobno